1/12

YUNNAN BANNA

COMMUNITY CENTER

云南西双版纳社区中心

DETAIL

Location: Chongqing, China
Size: +/-2.5 hectare
Client: Sunac
Completion Date: 2019

PROJECT TEAMS

Architecture: Dachuan architectural design

The project is located within subtropical zone in Banna Yunnan. The site was an outdated tourism center within industrial area. An abandoned swimming pool and old playground no longer function to serve surrounding community. Thanks to the tropical weather, lush planting and existing trees are identified to remain on site.

 

A formal-round shape entry courtyard draws the local topography with water features, and living green wall to welcome visitors. Peacock plaza servers as activity/event use. A leisure resting deck is extended from indoor to outdoor with shades. Common lawn area serves for bigger event and activities. A new play garden inspired by local landscape features a terraced water feature and a slide “dune“. Finally, a palm/water garden promotes social interaction and daily outdoor resting garden.     

 

Design form is inspired by local tribe “Dai-character” with round, smooth form which represents tribe’s optimistic, friendly and hospitable personality. White color material is common seen in local area with purifying meaning which is used on site to balance out green lush plating. All major  trees are preserved with new lush ground planting to enhance tropical garden feeling. The project will serve as new community center to surrounding neighborhood.  

项目位于云南西双版纳,旧有的建筑为文旅城的销售中心,景观空间已荒废未能提供使用功能,包括一个废弃的泳池以及老旧的儿童游戏场地。拜热带季风气候所赐,场地上有许多生长良好的乔木,作为场地上的资源,在设计里被很好的保留了下来。

 

新的设计包含几个部分,圆形的入口结合当地的原始地貌肌理、水景、绿墙、雾喷, 创造一个凉爽的迎宾空间;孔雀广场作为入口处活动表演的场地;休憩的木平台搭配林荫连接了室内外的空间,提供了交谈休憩的可能;椰林草坪剧场,可以举办大大小小不同的活动;新的儿童游戏花园,藉着一系列流动的水景让孩子充分在水中娱乐互动;最后的椰林水景花园则是创造一个鼓励社交的花园空间。

 

景观设计的几何形式灵感来自于当地民族的文字“傣文”,圆滑顺畅的文字象征着傣族乐观、爱好自由的天性,白色是当地常见的颜色,场地内的白色水洗石在建立场地特征的同时很好的平衡植物的绿色。新的设计将成为西双版纳的社区示范中心,带动当地的新发展。