1/10

WUHAN ONE SINO PARK

​武汉壹号院​

DETAIL

Location: Wuhan, China
Size: +/-6 hectare
Client: Sunac
Completion Date: In progress

PROJECT TEAMS

Work at AECOM as design director 

Wuhan Sunac metropolis is the first world-class mixed-use project developed in Wuhan, positioned as an international arts and cultural center to provide a high-quality modern life style.

 

The area is first developed is the K2 residential parcel. An east-west commercial street divides the site into south and north residential areas. The north-south axis extending from the entrance lobby further divides the area into four gardens. Each garden has its own character defined by its programs, planting palette and form. Different scales gardens convey different sense of place to provide a unique experience.

 

One of the important concepts is to relieve the stress in city life through experience the landscape. We hope that in the garden people can enjoy a resort-like relaxation. In order to reach the goal the design vocabulary is minimized from design form to material palette. The circulation system encourages people explore the garden.

 

A transition idea is applied to central retail street. Through design elements like tree density, lane division, drop-off placement and art sculptures, you can experience busy to tranquil from street entrance to center lobby arrival court. There are sunken gardens and roof garden in the project. Small art/water features and bamboo planting is designed to trigger meditation and provide views from interior.  

融创进军武汉首个世界级城市综合体,定位为国际艺术文化区,将提供高品质的现代居住空间、建康可持续的生活方式以及具备国际影响力的文化和艺术中心。

目前景观先行启动的区域为k2住宅板块,一条东西向的商业步行街分出了南北二个由高层建筑围合的景观花园,由中心入口大堂延伸出来的轴线进一步将住宅花园分成四个院子,每个院子各自具备属于自己的景观特色,不同的使用内容、不同的植物季节颜色、不同的尺度空间、传递着不同的意境空间,让未来整个社区的居民可以能够拥有在武汉独一无二的花园体验。其中一个设计的重要概念是藉由景观来舒缓在城市中的繁忙压力,因此我们希望在整个环境中,能感到犹如在度假酒店般的放松心境。设计的语汇丰富但摒弃任何不必要的装饰堆砌,简练的线性几何搭配简洁的软景以及硬景材料,辅以每个停留节点的观景设计,让每个花园都能有独特的视觉以及空间体验。空间的动线设计增加了花园的趣味性以及鼓励探索,矮墙/踏步石/碎石的不同组合产生了步行中观景以及听觉的不同体验。不同尺度变化的水景承载不同的功能以及增加每个场地的独特性。

整体外围的商业空间以及中心商业街体现了一个过渡的概念,设计藉由乔木密度的转换、车道的分割、外摆/落客区域的规划以及艺术雕塑的融入,来体现从外到内由公共热闹的氛围逐渐转换的住宅大堂的安静体验,借以凸显出商业区域和住宅入口不同的气质以及属性。

南北花园中有许多下沉花园以及顶层屋顶花园,设计延续整体设计语汇,以简洁触发冥想的手法在狭小的空间中体会出空间的趣味性。大量不同的座位空间以及无障碍的步行空间让整体环境友善亲切,鼓励居民的互动交流