1/16

YIFANG

COMMUNITY ART CENTER

​重庆壹号院

壹方艺术中心

DETAIL

Location: Chongqing, China
Size: +/-1 hectare
Client: Chongqing Sunac
Completion Date: 2019

PROJECT TEAMS

Architecture: aoe.architect

Landscape construction: Tongqi landscape

Structural: Zhongji Zhonglian

Photography: Arch-Exist 

The project is located in the north of ​​the Chongqing downtown. Architect proposed an idea of “museum in the city. Use elevation difference and destructured way to create a series of indoor and outdoor spaces where the first floor is the clubhouse with constant temperature pool, the second and third floors will be used as community center, the fourth floor will used as a small art gallery. Main entrance is located on the third floor.

 

The design of the landscape wall maximizes the experience of the space. The height of the wall forms the sense of “hidden” of the space. The “revealed “surprise is experienced through the idea of “seeing and being seen “from traditional Chinese garden theory. The combination of sight and movement encourages visitors to explore and interact with the space and other visitors.

Reception hall functions as first space“denial”at the starting point of spatial sequence, which gives visitors who walk in a chance to change their mood and slow down.

The canopy walkway provides shades in summer and gently captures the changes in light and shadow during the day, reflection of the light and water ripples. The genuine color and texture of the stone warms the space while also balances the green of the vegetation, the gray of the river wave, the white if the fence and the blue of the sky.

解构的美感,空间的定义

项目位于重庆主城核心区北部,建筑在原有的土建主体上提出了“城市中的美术馆”的概念,用解构的方式形成错位的空间重组,利用项目自身的高差变化,创造出丰富的室内外空间组合,其中1层为会所恒温泳池,2、3层后期将作为社区生活中心,4层为小型艺术馆,主入口则位于3层。

景观空间包含二个部分,一个是面向西侧的现状自然景观坡面,设计顺应地形高差变化,创造出三个从建筑延伸出去的景观露台,三个露台各有不同的视野以及空间感受。

另一块则是场地面向东侧城市界面的体验空间,我们顺应建筑美术馆的概念,创造了一个“室外景观的美术馆”,利用墙体将场地解构成一个个不同的“展厅“,让进入主体建筑的体验仿若在参观一个室外的美术馆。

空间的藏与露、抑与扬

景观墙体的设计,让有限的场地最大化的利用了空间、界定了空间的尺度,墙高形成空间的“藏”,视线与动线结合的“露”,鼓励了空间探索中不时出现的惊喜与互动,入口错位的“门”与接待厅的设计,形成了空间序列起点的“抑”,让步行进入的参观者有个机会过渡心境的转换,放慢步调。

每个空间中的水景、乔木、格栅、地景雕塑成为每个空间中的“艺术展品“。空间随着时间的推移所产生的光影互动堆叠出空间丰富的样貌。人在空间移动之间产生多样的空间感受。

看与被看,光影的盛宴

我们希望”人”能成为空间体验的主角,空间是围绕着人的感受来塑造的,当移动中的人成为画面中的主角,动线以及墙体的设计让每个空间的人出现,对另一个空间的观看者来说是突然的,这种”突然”的感受形成了空间中视线互动的又一个趣味。面向东侧城市界面突然打开的口子,则是另一个内部私属空间与外部公共空间的一个互动。

墙体结合上部水平方向的横挑,除了提供夏季炎热的遮荫之外,也温柔的捕捉者一天当中光影的变化,洞石自身的颜色以及自然的肌理,温暖了空间的色差,平衡了植物的绿、江浪的灰、格栅的白、以及天空的蓝。