1/20

TAZI LAKE RESIDENCE

​塔子湖住宅

DETAIL

Location: Chongqing, China
Size: +/-18 hectare
Client: Sunac
Completion Date: in progress

PROJECT TEAMS

Architecture: UDG architectural design

Tazi Lake Residence is a planned +/-18ha mixed use of commercial, retail, office and residence community. Designed as a “innovation hub” to promote social interaction, sustainability, and work creativity. An idea of “mixed-use” for different age users to be able to use the space together encourage people to interact with each other and interact with nature.

 

A community living room features a “mist ring” to define space also cool down the environment during summer time. Rain garden boardwalk promotes stormwater management and outdoor exercise. Series of play water features encourage children to explore the manual pump mechanism. A picnic lawn is adjacent to provide families gathering. Mini golf garden is mixed with outdoor kitchen. At night, the golfing garden is turning into outdoor movie theater. Apartment and retail area contains many courtyards and roof garden, each functions differently to satisfy daily and event use for residents. Featured pavilions provide social anchor point and viewing garden. Once built, Tazi Lake Residence will be the new “hub” for Wuhan Tazi Lake district.

塔子湖社区是一个接近18公顷集高层住宅、低层公寓、办公楼、商业为一体的综合体项目。项目北近塔子湖,南邻塔子湖体育中心,设计愿景将项目打造为一个区域生活中心,混合升级社交互动、鼓励环境保护、提升工作创意。住宅大区“混龄”的概念鼓励将不同年龄段的使用者可以同时在一个场地里活动。另一个想法将自然融入到住宅区域的每一个角落,透过雨水花园将水收集重新利用,不同的植物群落体现四季变化以及不同区域的植物体验。

社区会客厅有一个喷雾圈来定义入口空间,雾喷能有效对空间降温,同时形成视觉观赏焦点;雨水木栈道结合科普教育的雨水花园以及健身平台鼓励混合使用,一系列的无动力水景提供孩子们一个从游玩中学习的机会,水景结合野餐草坪以及宠物花园,以家为单位能一起参与;迷你高尔夫花园结合室外厨房,社交的廊架空间在夜晚成为室外电影院的活动场地;公寓以及商业区域包含多个中庭以及屋顶花园空间,丰富的使用功能满足各种需要。建成后,塔子湖住宅将成为区域的项目标杆。